Het oude Stadhuys Gouda

Kroon op een politieke en economische bloeiperiode

Het Oude Stadhuys van Gouda is één van de oudste gotische stadhuizen van Nederland. Het is ontworpen door Jan Keldermans III en gebouwd tussen 1448 en 1459. Gouda ontwikkelde zich in die periode zowel politiek als economisch sterk. De bouw van het Stadhuis was de kroon op die bloeiperiode en weerspiegelde de toegenomen status van Gouda.

Terug in oorspronkelijke staat

Aanvankelijk was het Oude Stadhuys omringd door water en bereikbaar met een valbrug. Door de eeuwen heen is het pand regelmatig verbouwd en gerenoveerd. Zo zijn het bordes en het schavot pas later toegevoegd en werden in de zeventiende eeuw veel gotische elementen vervangen door architectonische invloeden van de renaissance. In de twintigste eeuw is het Stadhuis weer grotendeels teruggebracht in haar originele staat.

Van binnen én buiten een echte eyecachter

Zowel van binnen als buiten is het Oude Stadhuys indrukwekkend om te zien. Buiten zijn het bordes, de luiken, het carillon en de beelden van toonaangevende hoofdrolspelers in de Goudse geschiedenis echte eyecatchers. Het interieur van het Oude Stadhuys stamt deels uit de zeventiende en achttiende eeuw. De unieke wandtapijten in het Oude Stadhuys zijn gemaakt door David Ruffelaer, een beroemde Goudse tapijtwerker.

Bestuurlijke en symbolische functie

Aanvankelijk had het Oude Stadhuys een bestuurlijke en administratieve functie. Door de jaren heen is het pand echter op veel verschillende manieren gebruikt. Zo is er jarenlang rechtgesproken en fungeerde het Oude Stadhuys tijden als vleeshal. De gemeente Gouda hield er tot 2012 haar raadsvergaderingen en gebruikte het pand voor officiële ontvangsten. Verder worden er ieder jaar honderden huwelijken gesloten en fungeert het stadhuis als decor van de traditionele Kaarsjesavond.

Het Oude Stadhuys

Markt 1
2801 JG Gouda

Postbus 228
6710 BG Ede

T 088 – 000 1505
info@stadhuis-gouda.nl
W www.stadhuisgouda.nl

Comments are closed.